- Latince Adı: Aphanius Anatoliea
- Coğrafik Kökeni: Türkiye; Ege, İç Batı Anadolu ve Göller yöresi
- Yaşam Alanı: Sulama kanalları ve mevsimlik akarsular vasıtasıyla Konya içlerinden Sakarya Nehri’ne kadar çok geniş bir alana yayılıp yaşar. Acısu koşullarında yaşayan örneklerine denk gelinse de genel olarak tatlı sularda göl ve nehirlerin bitki örtüsü olan kıyılarında ve sazlık alanlarda yaşar.
- Beslenme Biçimi: Omnivor olsa da protein ağırlıklı bir diyet gelişimleri ve üremeleri açısından faydalı olacaktır. Doğada ufak omurgasızlar ve böcekler ile kayaların üzerindeki alglerden beslenirler. Akvaryum ortamında kuru yeme alışsalar da canlı yem eksik edilmemelidir.
- Davranış Biçimi: Orta derece agresif. Finleri uzun canlılara karşı saldırgan bir tutum izleyecektir.
- Kendi Türlerine Davranışı: Erkekler hemcinslerine karşı oldukça agresiftir.
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha renklidir ve üzerinde bantları vardır. Dişiler ise gri ve kahve tonlarındadır ve üzerlerinde benekler vardır.
- Üreme: Çok yıllık killifishlerin hepsinde olduğu gibi erkek kur yaparak dişiyi bitkilerin arasına ya da mopa doğru çeker ve yumurtalar bunların arasına bırakırlar. Uygun şartlar altında yumurtalar 10-14 gün arasında çatlarlar.
- Sıcaklık: 10°C-25°C.Ülkemizdeki kış şartları düşünülünce düşük sıcaklıklara karşı dayanıklıdır. Sadece üreme faaliyetleri durur.
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 6 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 50 litre (bir erkek, iki-üç dişi için)
- Su Sertliği: 10 – 30 °GH (Orta – Çok sert)
- pH: 6.5 – 8.0
- Zorluk Seviyesi: 1
- Genel Yorum: Yerel akvaryum canlılarından biridir. 3-4 yıl kadar yaşayan bu tür çok geniş bir alana yayıldığı için bölgelere göre ufak değişiklikler gösterebilir. Bu yüzden sınıflandırmasında en çok karmaşa yaşanan killifish türlerinden biridir. Bitkili akvaryumlara uygun bir canlıdır. Barışçıl ve finleri uzun olmayan tank arkadaşları ile beslenebilir. Erkeklerin üreme isteği dişileri yorup strese sokabilir. Bu yüzden bir erkeğe 2-3 dişi şeklinde bakılması tavsiye edilir. İyi bir sıçrayıcıdırlar, akvaryumun üstü kapatılmalıdır.