- Latince Adı: Yaoshania pachychilus
- Coğrafik Kökeni: Dayao Dağı (Xi Jiang nehri, Dayaoshan), Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi, güney Çin.
- Yaşam Alanı: Yaşadığı bölge sığ, mevsimsel, hızlı akan ırmak kolları ve küçük kollarla sınırlıdır, dipte yaşayan bir türdür. Yüzey küçük kayalar ve birbirine karışmış kum ve çakıldan oluşur. Deniz seviyesinden ortalama 500 metre yüksekliği aşan, oksijen bakımından zengin ve berrak sular uygun yaşam alanlarıdır.
- Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul (Omnivor). Doğada ki diyetinin algler ve dipte yaşayan küçük omurgasızlardan oluştuğu düşünülmektedir. Akvaryum ortamında kaliteli kuru yemlerin yanında kankurdu, su piresi ve artemia gibi canlı ve dondurulmuş yemleri kabul ederler fakat diyet aşırı protein içerirse iç parazit vb. hastalıklar ortaya çıkabilir. Taze sebze, Spirulina ve benzeri maddeleri yüksek oranda içeren ev yapımı yemler oldukça yararlı olacaktır.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Taban
- Cinsiyet Ayrımı: Dişilerin daha büyük ve daha yuvarlak gövdeli olması muhtemeldir.
- Üreme: Akvaryum ortamında üretilmemiştir ve doğadaki üreme döngüsü az bilinmektedir.
- Sıcaklık: 19°C – 24°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 6 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 80 litre (küçük bir grup için)
- Su Sertliği: Çok Yumuşak – Sert
- pH: 6.5 – 7.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Yakalanan genç örnekler ilk olarak 2009 yılında akvaryum hobisi için ihraç edilmiştir. Genç Y. pachychilus’lar son derece göz alıcıdır, kremsi beyaz gövdelerinin üzerinde siyah koyu lekeler vardır. Bu desen yetişkinlerde dağılarak ve çok daha az göz alıcı görünerek büyük ölçüde değişimekle beraber kahverengi/krem benekleriyle çekici görünürler. Genellikle yanal çizgi boyunca koyu bir band oluşur. Sularının temiz ve oksijen bakımından zengin olması gereklidir bu nedenle az gereksinimi olan büyük boy bir filtre kullanılması önerilir. Filtre debisi suyu saatte 15-20 kez çevirecek şekilde olmalıdır, bu nedenle kafa motorları veya hava taşları gerekirse istenen akıntıyı ve oksijen miktarını sağlamak için kullanılmalıdır. Taban çakıl ve kum karışımından oluşabilir. Dekorasyonda kütükler de kullanılabilir. Her ne kadar doğada yaşadığı bölgede bitki olmasa da akvaryum ortamında Microsorum, Crinum ve Anubias türü bitkiler kullanılabilir. Bitkilerin yapraklarında yosun oluşabileceği ve ek saklanma alanları sağlayabilecekleri için yararlı olacaktır. Camı tırmanıp suyun dışına çıkabileceği için akvaryum kapağı çok sıkı kapatılmalıdır. Barilius, Discherodontus, Garra, Devario, bazı Rasboralar, Rhinogobius, Sicyopterus ve Stiphodon gobi, ek olarak Glyptothorax, Akysis ve Oreoglanis kedi balıkları gibi türler doğada benzer ortamlarda yaşarlar. Doğada çok sayıda birey bir arada toplanır, eğer ilginç davranışları görülmek isteniyorsa 4 veya daha fazla satın alınmalıdır.