- Latince Adı: Carassius auratus
- Coğrafik Kökeni: Asya
- Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Üreme dönemlerinde erkeklerin solungaçlarında kabacık benzeri yapılar oluşur.
- Yüzme Seviyesi: Genelde taban ve orta
- Üreme: Düz yumurta dökerler, çok sayıda yumurtlarlar. Yumurtalar su koşullarına bağlı olarak 4-6 gün içinde değişen açılma süresine sahiptir.
- Sıcaklık: Yapay seleksiyon türlerde 18°C – 24°C , vahşiye yakın türlerde (4-30 °C)
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 35 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: Oranda, ryukin, ranchu gibi balıklar için 40 litre; comet shubunkin gibi tek kuyruklu ve daha iri boylara ulaşanlar için 70 litre.
- Su Sertliği: 5 – 19 °dH
- pH: 6.0 – 8.0
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: İyi bakıldıkları takdirde 25 yıl gibi ortalama bir ömürleri vardır.Japon balıkları ve koilerin midesi olmadığı için doyma hissi de yoktur.Bu nedenle ne kadar yem atarsanız atın,yeme girişimde bulunacaktr.Buna paralel olarak da en çok görülen sorunlardan biri kabızlıktır.Bunu önlemek için ya haftada bir gün yeşil sebzeler(bezelye,ıspanak vb.) haşlanarak verilmeli ya da imkanınız yoksa bir gün aç bırakılmalıdır.Japonlar kendilerine zarar vermeyecek yakın boylardaki cüce vatoz ve çöpçü vb. balıklarla beslenebilir.Yalnız japonun yanına alacağınız balıklar onun yutacağı boyda olmamalıdır.Özellikle japonlar küçük çöpçüleri yutmaya yeltenirler.Ve bunun sonucunda çöpçü japonun ağzındayken sırt yüzgecini dikerek onun ağzını parçalar ve kendisini yutmasına izin vermez.Bu iki taraf için de sakıncalı olacağından dikkat edilmesi gereken bir husustur.Taban malzemesi olarak midye kırığı veya quartz gibi ufak taneli malzemeler seçilmelidir.Ayrıca japon akvaryumlarında pek bitki seçimi şansınız yoktur .Anubias,saz,crypto vb.bitkiler koyabilirsiniz.