- Latince Adı: Rhinogobius rubromaculatus
- Coğrafik Kökeni: Tayvan ve Çin.
- Yaşam Alanı: Düşük ve orta yükseklikteki nehir kollarında ve deniz seviyesinden 1200 m yükseklikteki akarsularda yaşarlar. Subtropikal bölgede su sıcaklıkları nadiren 15.5°C altına düşer ve yaz aylarında çok daha yüksek olabilir. En genel yaşam alanını küçük dereler, kolları ve gölcükler oluşturmaktadır. Su nispeten yavaş akar ve tabanda çakıl ve kaya bulunur.
- Beslenme Biçimi: Doğada küçük omurgasızlar, kabuklular ve benzer birçok çeşitli besinle beslenir ve fırsatçı bir etoburdur. Akvaryumda kan kurdu, sivrisinek larvaları, artemia, su piresi vb. gibi küçük canlı ve dondurulmuş yemler verilmelidir. Alışma döneminin ardından kuru yemleri kabul edebilir ancak düzenli olarak verilmemelidir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha renkli ve biraz daha büyüktür ve uzun sırt ve anal yüzgeçleri vardır ve ayrıca dişilerden daha geniş bir kafa şekli geliştirme eğilimindedir. Dişiler üreme döneminde olduğu zaman yumurtalar vücudunun içinde mavimsi bir kitle olarak görülür.
- Üreme: Doğada üreme dönemi yazın Mayıstan Ağustos’a ve kışın Aralıktan Mart’a kadar sürer, akvaryum ortamında yıl boyunca üretilebilir ve üretimi çok zor değildir. Yumurtalar mağara veya yarıkların tavanına bırakılır ve yumurtadan çıkana kadar erkek tarafından korunur. Erkek seçtiği bir yuvayı diğer erkeklere karşı savunur. Çeşitli kayalar, pişmiş toprak borular ve saksılar yuva olarak kullanılabilir. Eğer uygun bir alan yoksa erkek kaya veya dekorun altını kazarak mağara oluşturabilir. Yumurtlama mağarada gizlice gerçekleşir ve eğer çift uzun bir süre gözden kaybolursa yumurtladıkları anlamına gelir. Çift 2-3 gün içeride kalabilir ve yumurtlama tamamlandığında dişi mağaradan atılır, bu dönemde rahatsız edilmemelidir. Deneyimsiz çift veya erkek yumurtaları yiyebilir veya kısmen dölleyebilir ama birkaç denemeden sonra yumurtaları başarılı bir şekilde yetiştirirler. Çiftin deneyimi, yaşı ve boyutuna bağlı olarak yumurta sayısı 20-100 arasında değişir.
- Sıcaklık: 18°C – 24°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 6 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 70 litre (bir çift veya küçük bir grup barındırmak için yeterlidir.)
- Su Sertliği: Yumuşak – Sert
- pH: 6.0 – 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Değişken büyüklükteki kayalar, kum, ince çakıl ve su tarafından aşınmış kayalar kullanılarak akan bir dere simüle edilerek doğasına yakın bir tank kurulması iyi olacaktır. Dallar, pişmiş toprak borular ve saksılar kullanılabilir, böylece çatlaklar ve gölgeli noktalardan oluşan bir ağ oluşturulabilir. Doğada akan su içinde yaşayan birçok balık gibi organik kirleticilerin birikimine tolere edemez ve büyümesi için tertemiz bir su gerektirir. Haftalık %30-50 oranında su değişimleri rutin olarak yapılmalıdır. Doğada benzer ortamlarda yaşayan Tanichthys, Microdevario veya daha küçük Danio gibi barışçıl türler uygun tank arkadaşlarıdır, küçük characin türleri, canlı doğuranlar (poeciliidae) vb. türler de uygun tank arkadaşı olabilir. Aralarında melezleşme olmaması için diğer Rhinogobius türleriyle aynı akvaryumda bulunmamalıdır ama diğer gobi türleriyle bir arada beslenebilir (Stiphodon, Sicyopterus, Sicyopus veya Schismatogobius vb.). Cichlidler veya tabanda yaşayan diğer bölgeci türlerle bir arada beslenmemelidir.