- Latince Adı: Apistogramma eremnopyge
- Coğrafik Kökeni: Rio Itaya ve Rio Nanay, Peru
- Yaşam Alanı: Yavaş hareket eden nehir kollarında yaşama eğilimindedir, durgun sular ve derelerin tabanında düşen yaprakların toplandığı bölgeler.
- Beslenme Biçimi: Etçil. Doğada çoğunlukla omurgasızlarla beslenir. Akvaryumda pul ve granül yemleri kabul etse de artemia, su piresi ve kan kurdu gibi canlı ve dondurulmuş yemler düzenli olarak verilmelidir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban – Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha büyük, daha renkli ve dişilere göre daha uzun yüzgeçler geliştirirler.
- Üreme: Düşük pH değerinde üretilmesi kolaydır. Düz yüzeye yumurta dökerler, dekor arasındaki yarık veya boşluklara yumurtalarını bırakırlar. Dişi yumurtlama sonrası yumurta ve yavruların bakımını çoğunlukla kendi üstlenir ve dişi hiper agresif olabileceği için akvaryum küçükse erkek ayrılmalıdır. Genellikle 50’den fazla yavru büyütürler.
- Sıcaklık: 24°C – 29°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkek 8 cm – Dişi 5 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 70 litre
- Su Sertliği: Çok yumuşak – Yumuşak
- pH: 4.0 – 6.0
- Zorluk Seviyesi: 4
- Genel Yorum: Bu tür DATZ sistemi altında kod A218 olarak atanmıştır ve A. sp. ‘fresa’, A. sp. ‘strawberry’, A. sp. ‘diamante’, A. sp. ‘roterbart’. A. sp. ‘Rio Tapiche’, A. sp. ‘red beard’, A. sp. ‘barabarossa’ ve A. sp. ‘barbaroja’ gibi birçok ticari adla var olmuştur. Tek başına ya da Nannostomus gibi küçük dihter balıklarla bir arada beslenmesi uygun olacaktır ve diğer Apistogramma türleriyle birlikte beslenmemelidir. İnce kumlu bir taban, kökler, mağaralar ve bol bitkili bir dekor uygun olacaktır. Tabana kuru yaprak (kayın, meşe veya Ketapang badem yaprakları uygundur) ilavesi daha doğal bir görünümü ön plana çıkaracaktır ve parçalanma meydana geldiğinde faydalı bakteri kolonileri gelişim gösterecektir. Ayrıca çürüyen yapraklardan yayılan tanen ve diğer kimyasallar faydalı olacaktır, yavrular için değerli bir ikincil besin kaynağı sağlayabilir. Oldukça loş ışık tavsiye edilir ve bu koşullar altında büyüyecek Microsorum, Taxiphyllum, Cryptocoryne ve Anubias gibi bitki türleri en uygunu olacaktır. Loş ortam su üstü bitkileri kullanılarakta oluşturulabilir. Haftada %20-30 su değişimi tavsiye edilir.