- Latince Adı: Apistogramma hongsloi
- Coğrafik Kökeni: Amazon Nehri(Rio Vichada, Rio Guaviare, Rio Meta), Orinoco sisteminin orta kesimleri (Venezuela).
- Yaşam Alanı: Nehir kolları. İnce dalların bulunduğu yavaş akan sular.
- Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul (Omnivor). Çoğunlukla etçildir ve doğada çoğu zaman suyun dibindeki omurgasızlarla beslenir. Kuru yem kabul etselerde mümkün olduğunca canlı ve donmuş yemler de verilmelidir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban – Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler dişilere göre daha büyük, renkli ve yapılıdır. Dişiler daha soluk renkli ve küçüktür.
- Üreme: Mağaralara, kovuklara yumurtlarlar. Uzun süre yavru bakımı gözlenir. Yumurtaların ve yavruların bakımından sadece dişi sorumludur. Dişi oldukça agresif olabildiği için küçük akvaryumlarda erkek ayrılmalıdır.
- Sıcaklık: 23°C – 29°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 6 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 100 litre
- Su Sertliği: 5 – 10 °dH
- pH: 5.5 – 7.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Diğer apistogramma türleri gibi nitrata çok hassastır. Bulunduğu akvaryumda nitrit, amonyak ve nitrat en alt seviyelerde tutulmalı ve su yumuşak olmalıdır. Akvaryum içinde bol saklanma alanı ve bol bitki bulunmalıdır. Akvaryum oyuklar ve gölgelik alanlar oluşturulacak şekilde dekore edilmelidir. Kuru yaprak eklemesi yapılması doğal ortamına daha yakın bir akvaryum oluşturmanızda yardımcı olacaktır ve yaprakların çürümesi yararlı bakterilerin artmasına neden olacaktır. Filtrasyon peat ile zenginleştirilmiş olmalıdır. Loş ışıklı bir akvaryum tavsiye edilmektedir ve bu ortamda yaşayabilecek Microsorum, Taxiphyllum, Cryptocoryne ve Anubias türü bitkiler eklenebilir. Fazla akıntı yaratacak filtrelerden ve aşırı miktarda su değişiminden kaçınılmalıdır, haftalık 10-15%’lik su değişimleri yeterli olacaktır. Canlıdoğuran, tetra gibi zararsız tropikal türlerle birlikte bakılabilir, ancak diğer çiklitler eklenirken çok seçici davranılmalıdır. Sadece akvaryum ortamında yetiştirilmiş bireyler karma tanklarda beslenmelidir. Doğadan gelmiş bireylerin tek başlarına veya kalem balığı gibi dither balıklarla beslenmesi daha iyi olacaktır.