- Latince Adı: Heros severus
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika’nın kuzeyi.
- Yaşam Alanı: Yoğun bitkili göller, göletler ve nehirler.
- Beslenme Biçimi: Otçul
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban – Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Zor, erkekler daha uzun yüzgeçlere sahip olur ve dişilerin sırt yüzgecinde koyu bir nokta bulunur. En iyi yöntem üreme döneminde tüpçüklerini kontrol etmektir.
- Üreme: Düz yüzeye yumurta dökerler. Sıcaklık 26-28 dereceye yükseltilmeli, yumuşak ve biraz asidik su sağlanmalıdır. Yumurtalarda ve yavrularda gelişim bozuklukları olmaması için yumuşak ve hafif asidik suda üretim yapılmalıdır. Üreme, çiftin düz bir yüzeyi (kaya, kütük vb.) temizlemesiyle başlar. Yumurtadan çıkan yavruları bir süre ağızlarında kuluçkaya yatırırlar.
- Sıcaklık: 23°C – 26°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 30 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 300 litre
- Su Sertliği: 6 – 8 °dH (Yumuşak – Orta)
- pH: 5.5 – 7.0
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: Bu balık genellikle Heros efasciatus ile karıştırılır. Efasciatus düz bir yüzeye yumurtlar ve severus ağızda kuluçka yaparak ürer. Amerikalı hobiciler yanlışlıkla bu balığa ”Severum” derler. Severus hobide nadiren bulunmaktadır. Taşlar ve köklerle bolca saklanma alanı oluşturulmuş geniş akvaryumlarda beslenmelidir. Akvaryumda bitki yetiştirilmek isteniyorsa yumuşak yapraklı bitkiler yerine sert yapraklı bitkiler kullanılmalıdır. Çünkü yumuşak yapraklı bitkileri yerler.