- Latince Adı: Hypseleotris compressa
- Coğrafik Kökeni: Kuzey ve doğu Avustralya ile güney Yeni Gine
- Yaşam Alanı: Denize yakın nehir ve göletlerde,lagünlerde yaşar.
- Beslenme Biçimi: Etçil. Kuru yemi kolay kolay kabul etmez
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban ve orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkek bariz biçimde iri ve parlak kırmızı renktedir. Erkek yaşlandıkça kafa yapmaya başlar. Dişi ise ince ve kurşuni renktedir
- Üreme: Üremesi tavuskuşu gobiye benzese de yavru büyütmek oldukça zordur. Çift bir oyuk ya da düz br yüzeye çok sayıda yumurta dizer. Yumurtlama işleminden sonra dişi yumurtalardan uzaklaşırken erkek yumurtalarla kalır. 24-48 saat arasında açılan larvalar akıntılarla tuzlu suya taşınır. Gelişimlerinin ilk evresini tuzlu suda yaşayan yavrular bir süre sonra içgüdüsel olarak tatlı suya geri döner. Bu döngünün akvaryum ortamındaki simüle edilmesinin zorluğu ve yumurtadan çıkan yavruların çok küçük olması nedeniyle akvaryum ortamında üretilmesi oldukça zor olan bir türdür.
- Sıcaklık: 20°C – 35 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 12 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 80 litre
- Su Sertliği: 36-447 ppm
- pH: 5,0 – 9,1
- Zorluk Seviyesi: 4
- Genel Yorum: Orjinal vücut formu ve gösterişli renklerine karşın üretimindeki zorluk ve kuru yeme alıştırmadaki sıkıntılar nedeniyle oldukça nazlı bir türdür. Çoğu su şartına karşı dayanıklı bir türdür. Bitkili, bol saklanma alanlı akvaryumlarda barışçıl türler ile bir arada bakılabilir.