Latince Adı: Lamprologus signatus
Coğrafik Kökeni: Tanganyika Gölü’nün Zambiya tarafındaki orta kesimi, Kabwe Ngosye ve Nundo burunlarının çevresi.
Yaşam Alanı: Kıyı etrafındaki tabanı ince kumlu veya çamurlu oldukça derin sular ve boş salyangoz kabuklarının toplandığı yerlerde yaşarlar.
Beslenme Biçimi: Etçil. Kuru yemleri genellikle kabul ederler ama diyetlerinin çoğunluğunu canlı ve dondurulmuş yemler oluşturmalıdır. Doğada küçük karideslerle beslenirler.
Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
Yüzme Seviyesi: Taban
Cinsiyet Ayrımı: Erkekler dişilerden daha büyük olur ve yan taraflarında belirgin dikey çizgiler vardır, dişilerde bu çizgilerden bulunmaz.
Üreme: Salyangoz kabuğuna yumurta bırakırlar. Karma bir akvaryumda üreyebilirler fakat eksiksiz bir şekilde yavru büyütmek isteniyorsa yavruların ayrılması gerekebilir. Dişilerin yumurtalarını bırakabileceği bol sayıda kabuk eklenmelidir. Her dişiye 4-5 kabuk düşmelidir. Su sert ve alkalin, pH 8.0 – 8.5 civarında ve sıcaklık 25-27°C olmalıdır. Grup halinde kolaylıkla ürerler, yumurtalara bakan çiftler yavruları kendilerini koruyacak boyuta gelene kadar zayıf bir bağ oluştururlar. Tek eşli değillerdir ve diğer bireylerle yumurtlamaya devam edebilirler. Üretim için 1 erkeğe birkaç dişi düşecek şekilde beslenmelidir. Canlı ve dondurulmuş yemler verilerek kondisyon kazandırılmalıdır. Dişiler seçtikleri kabuğun girişinde kendilerini göstererek erkeğin ilgisini çekmeye çalışırlar. Dişi erkeğin ilgisini yeteri kadar çektiği zaman kabuğun içine yüzerek yumurtalarını bırakır. Daha sonra dişi kabuktan çıkar ve erkek kabuğa girerek yumurtaları döller. Her iki ebeveynde yavru bakımı konusunda birbirlerine yardımcı olurlar ve düzenli olarak farklı kabuklardaki tüm yavrularla ilgilenirler. Yavrular serbest yüzüşe geçtikten sonra artemia ve mikrokurt yiyebilecek kadar büyük olurlar. Ebeveynler yavrulara genellikle zarar vermezler ama iyi bir sağ kalım oranı sağlamak için yavruları ayrı bir tankta büyütmek muhtemelen daha iyi olacaktır.
Sıcaklık: 23°C – 27°C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 5.5 cm
En Az Akvaryum Hacmi: 40 litre (bir çift veya üçlü için)
Su Sertliği: 10 – 25 °dH (Orta – Çok Sert)
pH: 7.5 – 9.0
Zorluk Seviyesi: 2
Genel Yorum: Satın alınırken dikkat edilmelidir çünkü dişi ve erkek oldukça farklı görünür, başlangıçta dişi ve erkek farklı tür olarak tanımlanmıştır. Akvaryuma bol miktarda salyangoz kabuğu eklenmelidir ve geniş açık kumluk alanlarda oluşturulmalıdır. Her bireye birden fazla kabuk düşmelidir. Kazmayı seven bir tür olduğu için kum en az 5 cm kalınlığında olmalıdır. Su sert ve alkalin olmalıdır. Kabuğunu ve etrafındaki küçük bölgeyi şiddetle savunur. Akvaryumun başka bölgelerinde yaşayan türlerle birlikte beslenebilir. Kayalık bölgelerde yaşayan brichardi gibi küçük türler veya daha küçük Julidochromis ve açık sularda yaşayan Cyprichromis türleri uygun tank arkadaşlarıdır. Erkek kendi türündeki diğer erkeklere karşı çok agresif olduğundan akvaryum büyük olmadığı sürece sadece tek erkek beslenmelidir.