- Latince Adı: Polycentropsis abbreviata
- Coğrafik Kökeni: Kamerun, Benin, Gabon, Nijerya.
- Yaşam Alanı: Gölcükler, bataklıklar, dereler ve yavaş hareketli nehirlerde yaşar. Sık bitkilerin arasında gizlenir, avını gözler ve kendini korumak amaçlı güvende hissettiği yerdir.
- Beslenme Biçimi: Etçil, genellikle sadece canlı yem kabul edecektir. Kan kurdu ve küçük toprak solucanları iyi seçeneklerdir. Doğada son derece balık yiyen bir tür olmasına rağmen, akvaryumda diğer canlı yem seçenekleri nedeniyle canlı balıkla beslenmesine gerek yoktur.
- Davranış Biçimi: Kendinden küçük türleri avlayacaktır.
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban – Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Kolay değildir. Baensch’e göre, dişilerde tümsek bir ventral çizgi vardır, erkeklerde düzdür ama bu bilgi doğrulanmamıştır. Üreme döneminde dişi hafif bir desen alır.
- Üreme: Esaret altında nadiren üretilmiştir. Bettalar gibi köpük yuva yaparak ürer. Akvaryumda yoğun bitki sağlanarak üremeye teşvik edilebilir, özellikle su yüzeyi etrafında ve su seviyesi 10-15 cm düşürülebilir. Tank 25°C sıcaklıkta ve loş olmalıdır. Bu balıkta tek bir çifti ayırmak en iyisidir ve bolca canlı yemle kondisyon kazandırılması gerekir. Erkek yüzey bitkilerinin arasında köpük yuva yapar. Erkek yumurtlama öncesinde birçok yuva oluşturabilir. Üreme hareketleri oldukça güçlüdür ve çift köpük yuvaya 100 üzerinde yumurta bırakabilir. Yumurtalar 48-72 saat içerisinde yumurtadan çıkar ve doğumdan itibaren artemia gibi canlı yemlerle beslenmelidir. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra annenin ayrılması tavsiye edilir veya yavrular yumurtadan çıkmadan önce ayrılabilir. Yavrular bozulan su kalitesine karşı çok duyarlı oldukları için bakım yapılarak yüksek su kalitesinde tutmak gerekir.
- Sıcaklık: 26°C – 31°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 8 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 70 litre
- Su Sertliği: 1 – 10 °dH (Çok yumuşak – Orta)
- pH: 6.0 – 6.5
- Zorluk Seviyesi: 4
- Genel Yorum: Güney Amerika’daki Polycentrus türleri ile yakından ilişkilidir bu yüzden bazen karıştırılabilirler. Ölü bir yaprağı taklit ederek kamufle olmaktadır. Ayrıca çevresiyle uyum sağlamak için rengini değiştirebilmektedir. Baş aşağı durarak akıntıda sürüklenen bir yaprak gibi görünerek avını avlamaktadır. Gerçekte balık saydam arka yüzgeçlerinin küçük hareketleri ile ileriye doğru gitmektedir. Kendisine çarpan avını kafadan yakalayıp ağzını köşelerden açıp, emerek yutmaktadır. Bu çok hızlı olduğu için görmesi zordur. Bu şekilde kendisi kadar büyük avlarını yutabilir. Hobide oldukça nadirdir ve esaret altında beslemek zordur. Bu nedenle yeni başlayanlar için tavsiye edilmez. Doymak bilmez bir avcı olmasının yanında su kalitesindeki bozulmalara çok duyarlıdır. Bulundukları akvaryumun suyu yumuşak ve asidik olmalıdır. Işığı dağıtmak için su üstü bitkileri kullanılarak loş bir ortam sağlanmalıdır. Echinodorus gibi büyük yapaklı bitki çeşitleri yoğun bir şekilde dikilmelidir ve kütüklerden bazı saklanma alanları oluşturulabilir, kendini güvende hissetmesi için tavsiye edilir. Sudaki herhangi bir hareket minimum düzeyde tutulmalıdır. Çok fazla sorun yaşamadan orta boyutlu loricariids ve zırhlı kedi balığı türleri ile tutulabilmesine rağmen tek tür olarak beslenmesi önerilir. Küçük balıkları kesinlikle avlayacaktır. Kendi türüne karşı çok fazla saldırgan olmadığı için uygun genişlikte bir tankta küçük bir grup beslemek mümkündür.