- Latince Adı: Rineloricaria sp.
- Coğrafik Kökeni: Doğadan toplama ya da yapay bir tür olup olmadığı belirsizdir.
- Yaşam Alanı: –
- Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul (Omnivor). Batan kuru yemler, haşlanmış ıspanak, kabak, lahana vb. bitkisel yemler ve kankurdu veya su piresi gibi canlı ve dondurulmuş yemleri kabul ederler.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Taban
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerin kafasında ve göğüs yüzgeçlerinin üstünde kısa dikenler oluşur.
- Üreme: Uygun koşullarda tutulur ve iyi beslenirlerse, yavruların büyümesi zor olmasına rağmen oldukça kolay üreyeceklerdir. Çift elde edilmek isteniyorsa 6 veya daha fazla yavru balıkla başlanması önerilir. 5 cm çapında pvc borular eklenerek yumurtlamaları için mağaralar oluşturulabilir. Su yumuşak ve asidik olmalıdır. Ispanak ve lahana gibi besin açısından zengin sebzeler ve canlı ve dondurulmuş kankurdu vb. yemlerle balıklara kondisyon kazandırılabilir. Yumurtlayacakları zaman erkek bir mağara seçer ve dikkatlice temizler. Dişi bu mağarayı ziyaret ederek yumurtalarını bırakır ve yumurtalar daha sonra erkek tarafından döllenir. Üremeden sonra erkek yuvayı, dişiyi ve yumurtaları korur. Erkek yumurtaları yüzgeçleriyle havalandırırken aynı zamanda yuvayı da korur. Bu noktada yavruların avlanmasını önlemek için diğer balıklar veya borunun kendisi ayrı bir tanka ayrılabilir. Yumurtalar 4-5 gün içinde çatlar ve 2-3 gün sonra serbest yüzüşe geçerler, bu noktada erkek akvaryumdan çıkarılabilir. Yavrular serbest yüzüşe geçtikten sonra salatalık dilimleri, haşlanmış ıspanak ve benzeri sebzelerle beslenebilir. Ayrıca mikrokurt ve artemia da kabul edeceklerdir. Bu noktada en önemli şey yavruların açlıktan ölmemesidir. Yavruların sürekli olarak bir besin kaynağına erişmeleri gerekir ve verilen bitkisel yemleri rahatça sindirebilmeleri için yeterince yumuşak olmaları gerekir. Önceden yumuşatılmış lahana ve ıspanak (sebzelerin kaynatılınca besin değeri düştüğü için birkaç gün suda ıslatarak yumuşatmak daha iyi olacaktır) veya aydınlık bir tank içinde kayaların üzerinde büyüyen yosunlarla beslenebilirler. Ayrıca su kalitesine karşı duyarlı oldukları için küçük miktarlarda günlük su değişimi yapılması tavsiye edilir. Eğer balıkların yumurtlamasında sorun yaşanıyorsa soğuk su ile büyük miktarda (%50-70) su değişimi yapılabilir, böylelikle doğadaki yağış sezonu taklit edilebilir. Yağış sezonu birkaç günde bir taklit edilerek yumurtlamaları sağlanabilir.
- Sıcaklık: 24°C – 29°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 11 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 80 litre
- Su Sertliği: 2 – 15 °dH (Çok Yumuşak – Sert)
- pH: 6.0 – 7.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Yukarıda belirtildiği gibi bu balık insan üretimi veya hibrit bir tür olabilir veya olmayabilir. Bu konuda birkaç teori bulunmaktadır. Bazıları balığın doğadan yakalandığına inanmaktadır, muhtemelen Paraguay kökenli. İkinci ihtimal, Rineloricaria lanceolata adlı türün seçici olarak üretilmiş bir formu olmasıdır ama bu olası görünmemektedir çünkü sık üretilen bu türün üreme raporlarında değişime uğramış kırmızı yavrulardan hiç bahsedilmemiştir. Üçüncü teori R. lanceolata ile melezleştirilmiş bir tür olduğunu söylemektedir, lanceolata dişileri oldukça doğurgan olduğu için ticari olarak hızlı bir şekilde üretilebilir. Muhtemelen doğal bir tür olmamasına rağmen biyotopumsu bir tank kurmak daha iyi olacaktır. Kumun üzerine kuru yaprak tabakası eklenebilir (meşe ve kayın yaprakları uygundur). Dekor malzemesi olarak kıvrık dallar ve yuvarlak taşlar kullanılabilir. Kaya veya kütüklerden mağaralar ya da uzun pvc borulardan potansiyel yumurtlama alanları oluşturulabilir. Işıklandırma çok güçlü olmamalıdır. Tetralar, Apistolar, Corydoraslar ve diğer birçok barışçıl kedi balıklarıyla birlikte beslenebilirler, barışçıl balıkların olduğu karma tanklarda bakılabilirler. Çok güçlü ve agresif türlerle birlikte bakılmamalıdır. Yumurtlamadıkları sürece bölgeci değillerdir ve küçük gruplar halinde beslenmeleri daha iyi olacaktır.