- Latince Adı: Alcolapia alcalicus
- Coğrafik Kökeni: Natron Gölü’ne özgü, Tanzanya, Afrika.
- Yaşam Alanı: Sıcak, alkalin koylarda ve lagünlerde, gölün kıyı şeridinde yaşarlar.
- Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul (Omnivor), canlı ve dondurulmuş yemler diyetlerinin büyük bir kısmını oluşturmalıdır. Kuru yemler de kabul edilmektedir. Haşlanmış ıspanak ve spirulina gibi bitkisel yemlerle de beslenmelidir, doğada alg ile de (Özellikle mavi-yeşil su yosununun bir türü, spirulina platensis) beslenirler.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.
- Yüzme Seviyesi: Taban – Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha fazla büyürler ve dişilerden daha renklidirler.
- Üreme: Mümkündür ama balığın nadirliği yüzünden akvaryum ortamında pek üretilmemiştir. Az bilgi mevcuttur. Ağızda kuluçka yaparak ürerler. Akvaryumda pH en az 8.0 (tercihen daha yüksek) ve sıcaklık 27-32°C arasında olmalıdır. Üreme denemesi için her 2 cinsiyettende bir grup oluşturulmalıdır. Yüksek kaliteli, çeşitli diyetle kondisyon kazandırılmalıdır. Doğada dişiler farklı erkeklerin yumurtlama çukurları arasında dolaşır, kısa bir süre içinde farklı erkeklerle yumurtlar ve eş zamanlı olarak birkaç erkeğin döllenmiş yumurtalarını taşır. Dişi yumurtalar serbest yüzüşe geçene kadar yaklaşık 2 hafta ağzında tutar. Ebeveyn bakımı bu noktada durur. Yavrular anne tarafından bırakıldığı günden itibaren artemia ve mikro kurt yemek için yeterince büyük olur.
- Sıcaklık: 28°C – 38°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 12 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 100 litre
- Su Sertliği: 10 – 35 °dH (Orta – Çok sert)
- pH: 8.0 – 10.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Kazmayı sevdikleri için tabanda kum bulunmalıdır. Bazı kaya yığınları mağaralar ve sığınaklar oluşturacak şekilde dekore edilmelidir. Bitkiler bu türün doğal ortamında bulunmaz bunun nedeni yüksek sıcaklıklar ve yüksek tuz oranında yaşadıkları içindir. Bu cichlid gerçek bir doğa harikasıdır. Sıcak, alkalin soda göllerinde yaşarlar. Su, sodyum karbonat ve diğer çözünmüş mineral ve tuzların yüksek konsantrasyonunu içerir. Gölde su koşulları genelde pH 9.5 – 10.5, kH 7000 üzeri ve sıcaklık 34-43 °C! Göl çok sığdır en fazla 2 metre derinliğe sahiptir. Balık daha normal koşullara alıştırılabilir ama pH değerinin 8.0’in aşağısına düşmesine izin verilmemelidir ve sıcaklık minimum 28°C tutulmalıdır. Akvaryum hobisinde son derece nadir bir türdür. Yanına başka tür eklenecekse bu su koşullarına dayanabilecek türler olmalıdır. Gölde tuz değeri yüksek olduğu ve şartlar zor olduğu için oksijen oranı düşüktür sık bir şekilde su yüzeyinden nefes almak için yutkunma hareketi yapar ve bu hareket akvaryum ortamında çok az görülür. Bu tür önceden Oreochromis alcalicus olarak sınıflandırılmıştı ve hala bazı yerlerde bu ismi kullanılmaktadır.